Smakrikt företagande

Göteborg är Sveriges näst största stad med drygt 550,000 invånare. Staden har under årens lopp både kallats för ”Nya Amsterdam” och ”Lilla London”. Det första smeknamnet kom ut av att stadsplaneringen påminner om Amsterdam så när holländarna besökte staden satte de detta namn.

Lilla London

Namnet ”Lilla London” kommer från 1800-talet då Göteborg industrialiserades och detta mycket tack vare de personer som flyttat hit från England. Detta smeknamn finns fortfarande kvar idag och det är inte så konstigt då det ännu finns många stora industrier inom olika branscher – inte minst inom restaurangbranschen och eventbranschen. Det finns stora fördelar med att verka inom dessa branscher i Göteborg, inte minst för att de har skaffat sig goda traditioner och kunskap i området. Här nedan ger vi några ytterligare exempel på företag i Göteborgsområdet som levererar smakfulla upplevelser.

Kahls

Många svenskar förknippar Kahls med en liten butik som säljer presentförpackningar av te, kaffe och choklad. Det är en del av företaget. Men de rostar även sitt kaffe själv i ett rosteri som finns i Göteborg. Denna egenproduktion av kaffe startades 1911 och som mest hade företaget 10 småbutiker runt om i staden. Men med tiden blev lönsamheten allt sämre och de fick fokusera på rosteriet. Idag har vinden vänt och Kahls går att hitta i många av de större städerna i Sverige.

Proppelmans Bryggeri

Proppels Bryggeri AB, som företagets korrekta namn är, har en lång historia. Det registrerades 1649 även om det finns tecken på att det hade varit öppet många år innan ägaren valde att registrera sig hos bryggerinäringen. Man tror att bryggeriet var Göteborgs största bryggeri under denna tid vilket blev en arbetsplats för många som bodde i närheten. Av de större industrierna som växte fram på 1600-talet är det få som är kvar idag men Proppels är ett undantag.  Däremot är de betydligt mindre idag och klassas som ett ”micro-bryggeri” där betydligt färre personer jobbar.