Företag i Göteborg

Göteborg har haft en stark företagstradition sedan flera hundra år tillbaka i tiden som en av Europas största hub och plats för all sorts handel. Utöver att staden är som upplagd för att industri- och näringsliv tack vare sitt hamnläge så har det trevliga företagsklimatet och de starka utbildningsplatserna breddat väg för många succésagor. De senaste decennierna har en uppsjö av framgångsrika teknologi- och IT-företag vuxit fram, många av dem från Chalmers.

Volvo

De traditionella storföretagen – Volvo och SKF

Det största och första riktigt stora företaget man förknippar med Göteborg är givetvis Volvo som under 80-talet var ett världens största personbilsfabrikat internationellt. Numera ägs personbilsdivisionen av amerikanska krafter medan lastvagnar och många andra divisioner stannat kvar i Sverige med fäste i Göteborg.

Svenska kullagerfabriken (SKF) är faktiskt ett äldre företag än Volvo och en alldeles genialsisk uppfinning i kullagret. Industrin är fortsatt stark internationellt trots att många konkurrenter tillkommit. I Göteborg sysselsätter SKF fortfarande tiotusentals arbetar och är fortsatt betydande ekonomiskt för staden.

Textil- och fastighetsföretag

Om Hennes & Mauritz är Sveriges största kläd- och textilföretag så kommer göteborsgrundade Kapahl på en andraplats. Bolaget har sitt huvudkontor i Göteborg med flera tusentals anställda landet över.

Två av börsens största fastighetsbolag är familjföretagen Balder och Wallenstam som sitter på några av Sydsveriges största fastighetsbestånd.

Snabbväxande event- och teknologiföretag

Ett mycket spännande och snabbväxande företag med förankring i Göteborg är OceanGroup som i slutet på 90-talet började som ett företag inom restaurang- och konferensverksamhet. Senare kom gruppen att expandera verksamheten med ett förvärv av Mollösunds Wärdshus. Renodlingen till ett eventföretag gjordes år 2010. Sedan dess har företaget kraftigt expanderat tack vare succeer internationellt och mångdubblat omsättningen de senaste åren.

Företaget Time Critical Networks var för några år sedan en av de framgångsrika Chalmers-nystartade företagen som grundar sig på flera års forskning inom realtidsanalys vid Chalmers Tekniska Högskola. Time Critical Networks hjälper nätverksarkitekter och systemintegratörer att förstå, expandera, verifiera och optimera sina nätverk baserade på Ethernet.