IFK Göteborg – Änglarna

IFK Göteborg eller Änglarna som de bland annat också kallas väcker mycket känslor inte bara hos sina fans utan också bland Sveriges övriga befolkning. Klubben har många namn varav Änglarna är ett, några av de andra namnen är bland annat Kamraterna, IFK och Blå vitt. Änglarna har haft en fantastisk framgång med sin fotboll och har periodvis haft storhets perioder när de burit manteln som Sveriges bästa fotbolls lag med ära.

Dom har inte bara haft storhetsperioder utan de har också bidragit med att skola några av Sveriges bästa fotbolls spelare genom tiderna. Några av dessa spelare är Bertil ”Bebben” Johansson, Ralf Edström, Glen Hysén, Glen Strömberg, Thomas Ravelli, Pontus Wernbloom, Tobias Hysén och många fler icke nämnda. Hemma arenan för klubben är Gamla Ullevi. Den nya arenan Gamla Ullevi byggdes på samma plats som den gamla Gamla Ullevi hade stått. Den nya arenan blev en lyckad satsning och publiken ökade med 40 % under 90-talet. Arenan är idag nationalarena för det Svenska damlandslaget i fotboll. Arenan kommer att hysa många spännande matcher med IFK Göteborg och andra allsvenska lag* om den åtråvärda titeln som svenska mästare.

Gamla UlleviAtt vi fått en ny arena i Sverige innebär att vi kommer att få uppleva många olika slags evenemang på Gamla Ullevi Vi kan se fram emot fotboll på nationell och internationell nivå. Vi kommer att få se friidrotts tävlingar som också de är på nationell och internationell nivå.

Änglarna har varit svenska mästare inte mindre än 18 gånger och är därmed den klubb som varit svenska mästare flest gånger. Under 90-talet så var de också svenska mästare sex gånger. Klubbens historia började 1904 och de kallades då IFK, Idrottsföreningen Kamraterna. Namnet Änglarna föddes under 50-talet och blev ett begrepp när en tidningssäljare rusade in på en krog där det satt journalister och ropade: Det finns bara ett ord för dom – Änglarna!